Nie należy spożywać tych produktów z grzybami

Žinoti.lt nuotr.

Grzyby – są nie tylko smaczne, ale także pożywne, bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednakże, chociaż grzyby dobrze komponują się z wieloma potrawami, ważne jest, aby wiedzieć, z którymi pokarmami nie należy ich mieszać. Niewłaściwe kombinacje żywności mogą nie tylko skomplikować trawienie, ale także zmniejszyć wchłanianie składników odżywczych.

W tym artykule eksperci doradzają, jakich potraw unikać z grzybami, abyś mógł cieszyć się pysznymi i zdrowymi daniami bez nieprzyjemnych konsekwencji.

Dlaczego lepiej zrezygnować z grzybów?

Każdy powinien mieć świadomość, że grzyby są źródłem białka i są nieco trudniejsze do strawienia przez organizm, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Specjaliści zalecają, aby grzybów unikały kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z problemami z nerkami, dzieci, osoby starsze i osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Powinieneś także unikać grzybów, jeśli masz nietolerancję na ten produkt. Reakcje alergiczne są rzadkie, ale jeśli wystąpią jakiekolwiek dziwne objawy, należy udać się do lekarza i poddać się testom.

Jeśli jesz grzyby, zaleca się spożywanie nie więcej niż 150 g tego produktu dziennie. Zaleca się również spożywanie grzybów nie częściej niż raz w tygodniu.

Jakich pokarmów nie należy spożywać z grzybami?

Grzyby są klasyfikowane jako pokarmy ciężkostrawne i powinny być spożywane wyłącznie z pokarmami, które są łatwiejsze do strawienia i przyswojenia przez organizm. Grzyby zawierają również chitynę, która usuwa toksyny, ale także utrudnia i spowalnia pracę żołądka.

Częstym błędem popełnianym przez ludzi jest jedzenie grzybów z mięsem. Takie połączenie może być smaczne, ale to jedyna zaleta takiego połączenia. Eksperci podkreślają, że spożywanie grzybów z mięsem może mieć negatywny wpływ na wątrobę.

Nie zaleca się również spożywania grzybów z fasolą, groszkiem lub selerem, ponieważ może to powodować dyskomfort i gazy w jamie brzusznej

.
Biały chleb i makaron w połączeniu z grzybami to kolejne złe połączenie, ponieważ spożywanie tych pokarmów razem może powodować uczucie ciężkości i dyskomfort w żołądku. Dodawanie grzybów do pizzy lub ciast również nie jest wskazane. Oczywiście, eksperci zauważają, że nie powinno być żadnych poważnych problemów, jeśli ta kombinacja jest spożywana nie częściej niż raz w miesiącu.
 
Oto najlepsze produkty spożywcze, które można łączyć z grzybami

Eksperci dzielą się również wskazówkami, które potrawy najlepiej komponują się z grzybami. Można je dodawać do sałatek warzywnych lub przyrządzać z nich buliony. Grzyby dobrze komponują się również z kaszą jęczmienną, kapustą, ziemniakami, cebulą, burakami, gotowanymi jajkami, ziołami i czarnym chlebem.

Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek i zasad ekspertów, możesz cieszyć się grzybami bez żadnych negatywnych uczuć.

Žinoti.lt

Wideo