Nie należy spożywać tych produktów z grzybami
Grzyby – są nie tylko smaczne, ale także pożywne, bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednakże, chociaż grzyby dobrze komponują się z wieloma potrawami, ważne jest, aby wiedzieć, z którymi pokarmami nie należy ich mieszać. Niewłaściwe kombinacje żywności mogą nie tylko skomplikować trawienie, ale także zmniejszyć wchłanianie składników odżywczych.
W tym artykule eksperci doradzają, jakich potraw unikać z grzybami, abyś mógł cieszyć się pysznymi i zdrowymi daniami bez nieprzyjemnych konsekwencji.
Dlaczego lepiej zrezygnować z grzybów?
Każdy powinien mieć świadomość, że grzyby są źródłem białka i są nieco trudniejsze do strawienia przez organizm, dlatego należy spożywać je z umiarem.
Specjaliści zalecają, aby grzybów unikały kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z problemami z nerkami, dzieci, osoby starsze i osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Powinieneś także unikać grzybów, jeśli masz nietolerancję na ten produkt. Reakcje alergiczne są rzadkie, ale jeśli wystąpią jakiekolwiek dziwne objawy, należy udać się do lekarza i poddać się testom.
Jeśli jesz grzyby, zaleca się spożywanie nie więcej niż 150 g tego produktu dziennie. Zaleca się również spożywanie grzybów nie częściej niż raz w tygodniu.
Jakich pokarmów nie należy spożywać z grzybami?
Grzyby są klasyfikowane jako pokarmy ciężkostrawne i powinny być spożywane wyłącznie z pokarmami, które są łatwiejsze do strawienia i przyswojenia przez organizm. Grzyby zawierają również chitynę, która usuwa toksyny, ale także utrudnia i spowalnia pracę żołądka.
Częstym błędem popełnianym przez ludzi jest jedzenie grzybów z mięsem. Takie połączenie może być smaczne, ale to jedyna zaleta takiego połączenia. Eksperci podkreślają, że spożywanie grzybów z mięsem może mieć negatywny wpływ na wątrobę.
Nie zaleca się również spożywania grzybów z fasolą, groszkiem lub selerem, ponieważ może to powodować dyskomfort i gazy w jamie brzusznej
.Eksperci dzielą się również wskazówkami, które potrawy najlepiej komponują się z grzybami. Można je dodawać do sałatek warzywnych lub przyrządzać z nich buliony. Grzyby dobrze komponują się również z kaszą jęczmienną, kapustą, ziemniakami, cebulą, burakami, gotowanymi jajkami, ziołami i czarnym chlebem.
Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek i zasad ekspertów, możesz cieszyć się grzybami bez żadnych negatywnych uczuć.