Niebezpieczeństwo z Polski - ostrzegają litewscy hodowcy drobiu
Ministerstwo Rolnictwa wzywa litewskich hodowców drobiu do rozważenia importu drobiu z Polski w związku z 14 ogniskami wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w komercyjnych gospodarstwach w Polsce w styczniu tego roku oraz faktem, że przypadki odnotowano również w trzech małych polskich gospodarstwach. Sugeruje również tymczasowe powstrzymanie się od odwiedzania polskich ferm po dokonaniu oceny potencjalnego ryzyka.
Ptasia grypa – już na Litwie
Na Litwie pierwszy wypadek ptasiej grypy w tym roku został potwierdzony 28 stycznia w okręgu Šilutė (UAB ,,Vilkyčių paukštynas“), gdzie hodowano ponad 246 000 kur niosek. Wirus ptasiej grypy został również potwierdzony u łabędzia, który zmarł 24 stycznia w okręgu Alytus.
Litwa nie może zakazać importu drobiu i produktów drobiowych z kraju Unii Europejskiej (UE), w którym wykryto ptasią grypę. Handel tymi produktami jest zakazany tylko z obszarów kraju UE, w którym wykryto ptasią grypę, więc sami hodowcy drobiu muszą podjąć środki zapobiegawcze i ochronne. Zarówno polskie, jak i litewskie organy kontrolne będą wydawać zezwolenia na transport ptaków wyłącznie z gospodarstw znajdujących się poza obszarami dotkniętymi ptasią grypą.
„Litwa i Polska utrzymują intensywne stosunki handlowe, a ogniska ptasiej grypy w sąsiednim kraju, które szybko się rozprzestrzeniają i powodują znaczne straty gospodarcze, stanowią poważne zagrożenie dla całego litewskiego przemysłu drobiarskiego. Dlatego zarówno przedsiębiorcy, jak i osoby prywatne utrzymujące stosunki handlowe z Polską powinny odpowiedzialnie oceniać potencjalne ryzyko podczas importu drobiu lub innych produktów, które mogą być zakażone wirusem, a także podczas odwiedzania polskich zakładów, w których trzymane są ptaki. Musimy zachować szczególną ostrożność, aby zapobiec przedostaniu się infekcji do naszego kraju. Chrońmy litewską hodowlę drobiu" - powiedział Saulius Jasius, dyrektor Departamentu Zrównoważonej Produkcji Rolnej i Przemysłu Spożywczego w Ministerstwie Rolnictwa.
Zdrowe ptaki zarażają się tą szybko rozprzestrzeniającą się chorobą, jedząc skażoną paszę lub pijąc zanieczyszczoną wodę. Ptasia grypa jest również przenoszona przez kontakt pośredni poprzez wydaliny zakażonych ptaków, zwłaszcza odchody, skażoną paszę, wodę, sprzęt, odzież, obuwie lub inne przedmioty. Istnieje możliwość przeniesienia choroby poprzez transport.
Najnowsze ogniska ptasiej grypy odnotowano w Polsce w Puławach, Tarnowskich Górach, Kluczborku, Lublińcu i Górach. Środki zwalczania zostały wdrożone poprzez izolowanie zakażonych gospodarstw i niszczenie zakażonych ptaków i ich produktów.
W celu ochrony gospodarstw drobiarskich przed ptasią grypą, MRiRW przypomina, że:
- podczas migracji drobiu, drób musi być trzymany w pomieszczeniach zamkniętych lub w zagrodach z zadaszeniem, aby zapobiec kontaktowi z migrującym dzikim ptactwem;
- pasza przeznaczona dla drobiu musi być przechowywana w taki sposób, aby była chroniona przed dzikimi ptakami, gryzoniami i innymi zwierzętami, które mogą mechanicznie przenosić wirusa;
- woda z otwartych zbiorników wodnych nie może być używana do karmienia drobiu;
- domowe gęsi i kaczki muszą być trzymane oddzielnie od innego drobiu;
- nie odwiedzać innych kurników i unikać bezpośredniego kontaktu z dzikim ptactwem.