Mięso z UAB Biovela-Utenos mėsa niebezpieczne na łotewskim rynku

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

„Bezpieczeństwo i jakość żywności jest najwyższym priorytetem dla wszystkich produktów oferowanych w naszych sklepach, dlatego reagujemy natychmiast, gdy zauważymy jakiekolwiek naruszenia jakości” – mówi Raina Anna Ločmele, „Maxima“ Communications Project Manager na Łotwie. Niestety, tym razem wieprzowina skażona bakterią Escherichia coli (E.coli) była dystrybuowana w sąsiednim kraju. Okazało się, że została ona wyprodukowana przez – UAB „Biovela-Utenos mėsa“.

Alert dotyczący bezpieczeństwa żywności pojawił się w systemie RASFF Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (SFVT) w dniu 27 maja i został przekazany przez odpowiedzialne władze łotewskie.

„Otrzymano dodatkowe informacje, że produkt został wyprodukowany przez litewską firmę. W związku z tym VMVT zakazała wprowadzenia na rynek 549 kg produktu", wyjaśniła Służba Public Relations VMVT, dodając, że zbiera dane dotyczące wycofanych ilości.

Z firmą UAB „Biovela-Utenos mėsa“, która produkowała kotlety wieprzowe, również skontaktowano się w sprawie niebezpiecznej żywności. Niestety, rzeczniczka prasowa firmy nie odpowiedziała na pytania.

R. A. Ločmele podkreślił, że detalista natychmiast zareagował na powiadomienie Łotewskiej Służby Żywności i Weterynarii (FVS) i podjął niezbędne kroki – przeprowadził pełną kontrolę identyfikowalności produktu i przesłał niezbędne dokumenty do FVS. Ponieważ produkt stracił już ważność, nie mogliśmy fizycznie wycofać go od klientów ani usunąć z półek", ubolewała kierownik projektu ds. komunikacji w "Maxima“ Łotwa. Zapewniła również, że nie otrzymaliśmy żadnych skarg od klientów.

Bakterie E.coli mogą jednak powodować poważne problemy, takie jak nadwrażliwość żołądka, ból, niestrawność, biegunka, zmęczenie, nudności, wymioty i gorączka. Zazwyczaj choroby zaczynają się 3-4 dni po zakażeniu. W rzadkich przypadkach objawy wywołane przez E.coli mogą prowadzić do poważniejszego odwodnienia lub choroby nerek.

Kilka przypadków niebezpiecznej żywności odnotowano również na Litwie

30 maja. 30 maja w systemie RASFF pojawił się raport o mrożonej kaczce skażonej Salmonellą spp. dostarczonej do UAB „IKI“. Gintarė Kitovė, kierownik ds. komunikacji w firmie, oświadczyła, że nie posiada żadnych informacji na temat sprawy, ponieważ produkt nie był dostępny na rynku. VMVT ujawniło, że informacje zostały uzyskane od władz włoskich. Później system RASFF został zaktualizowany, aby wyjaśnić, że UAB „IKI“ otrzymał potencjalnie skażone mrożone udka kacze, które dotarły do magazynów i zamrażarek firmy. Prawdopodobnie niebezpieczne mięso drobiowe nie dotarło do punktów sprzedaży.

Kolejny alert dotyczący bezpieczeństwa żywności pojawił się 2 czerwca. Został on zgłoszony do Ministerstwa Zdrowia przez sieć supermarketów „Rimi“. Salmonella spp“ została wykryta w schłodzonej mielonej wieprzowinie podczas samokontroli, – stwierdziła służba public relations MoIHCV.

Sytuacja została szerzej opisana przez Dalię Čenkienė, szefową marketingu i public relations UAB „Rimi“. Produkt, o którym mowa – niewielka ilość schłodzonej mielonej wieprzowiny (4,32 kg)   został wyprodukowany tylko w jednym sklepie sieci „Rimi". Po zidentyfikowaniu możliwej niezgodności mikrobiologicznej, natychmiast uruchomiono normalny proces wycofania produktu z rynku.

Zgodnie z wymogami prawnymi klienci zostali natychmiast poinformowani o możliwości zwrotu produktu. W określonym czasie nie odnotowano żadnych zwrotów.

Produkt został wyprodukowany w konkretnym sklepie i nie był dostarczany przez innych dostawców, więc sytuacja została zlokalizowana i szybko opanowana,

D. Čenkienė opracowała.

Wideo