VVM klasyfikuje również owady jako nową żywność. Czy opinia publiczna została już wprowadzona?

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w jaki sposób niespotykane produkty - egzotyczne rośliny, niezwykłe grzyby lub składniki opracowane przy użyciu nowych technologii - trafiają na rynek UE? Istnieją jasne procedury zapewniające, że takie innowacyjne produkty docierają do konsumentów pod nadzorem Państwowego Urzędu ds. Żywności i Weterynarii.

Nowa żywność – to żywność, która nie była powszechnie stosowana do spożycia przez ludzi w Europie przed 15 maja 1997 roku. Może to obejmować nowo opracowane lub innowacyjne produkty, składniki opracowane w nowych procesach produkcyjnych, powodujące znaczne zmiany w składzie lub strukturze żywności, żywność pochodzącą z wcześniej nieużywanych źródeł, takich jak mikroorganizmy, grzyby lub algi.

Co ciekawe, nowa żywność obejmuje produkty, które są używane od wieków w niektórych częściach świata, ale są nowe w Europie. Bezpieczeństwo takiej nowej żywności – tradycyjnej żywności z kraju trzeciego – opiera się na fakcie, że znaczna liczba ludności co najmniej jednego kraju trzeciego spożywa ją nieprzerwanie w swojej normalnej diecie od co najmniej 25 lat.

Lista nowej żywności jest dziś niezwykle zróżnicowana. Przykłady nowej żywności:

• nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), znanej również jako "chia";

• owady (np. świerszcze domowe, larwy mącznika młynarka);

• produkty ze sztucznie wytworzonymi nanomateriałami;

• olej z mikroalgi Schizochytrium sp.

• grzyby, chleb, mleko, drożdże piekarskie poddane działaniu promieniowania ultrafioletowego w celu zwiększenia zawartości witaminy D.

HMVT często otrzymuje zapytania dotyczące różnych grzybów, które są obecnie popularne. Ich status nowej żywności również jest różny, np.

Owocnik grzyba „Lion's mane“ (Hericium erinaceus) nie jest uważany za nową żywność, ale odwodniony proszek grzybni – jest już nową żywnością. Showy Pitcher Plant (Black Birch Mushroom, Chaga) nie jest nową żywnością tylko wtedy, gdy jest stosowany w suplementach diety. Jego status w innych produktach spożywczych (nie suplementach diety) jest uważany za nową żywność.

Aby dowiedzieć się, jaki jest status danego składnika jako nowej żywności, warto zapoznać się z Katalogiem statusu nowej żywności Komisji Europejskiej, który jest regularnie aktualizowany o informacje dostarczane przez państwa członkowskie. Jeśli produkt zostanie uznany za nowy, podlega on obowiązkowi uzyskania zezwolenia. Wiąże się to ze złożeniem wniosku do Komisji Europejskiej, która ocenia go, a następnie przekazuje do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który przeprowadza ocenę bezpieczeństwa.

 

Biznes jest zaniepokojony z prostego powodu – niezgodność z nowymi przepisami dotyczącymi żywności oznacza, że żywność nie może zostać wprowadzona na rynek. Dlatego przed wprowadzeniem żywności na rynek należy sprawdzić, czy żywność lub jej składnik są zwolnione z wymogów dotyczących nowej żywności, a w razie wątpliwości skonsultować się z władzami kraju Unii Europejskiej, w którym produkt zostanie po raz pierwszy wprowadzony do konsumentów.

Chociaż przepisy dotyczące nowej żywności mogą wydawać się skomplikowane, mają one na celu zapewnienie, że innowacje bezpiecznie trafią na nasze talerze.

Wideo