Food Council - Kompleksowy przegląd najpopularniejszych cen żywności
Rada Żywności (FC), która zebrała się na drugim posiedzeniu w Ministerstwie Rolnictwa, tym razem szczegółowo przeanalizowała wszystkie czynniki wpływające na zmiany cen trzech najpopularniejszych produktów spożywczych - mleka spożywczego, kaszy gryczanej i produktów mięsnych - na Litwie i w krajach sąsiednich.
„Na pierwszym spotkaniu MT uzgodniliśmy, że zidentyfikujemy do 10 najpopularniejszych produktów spożywczych. Tym razem powierzyliśmy Centrum Danych Rolniczych zadanie przedstawienia trendów i analizy porównawczej trzech wskaźników wpływających na produkcję żywności. Wskaźniki rynkowe zostały wzięte pod uwagę w celu zbadania, jak zmieniły się ceny tych produktów od lutego na Litwie, w Polsce i Niemczech", powiedział dr Ignas Hofmanas, przewodniczący MT i minister rolnictwa.
Eglė Malonytė, szefowa grupy ds. polityki konkurencji Rady ds. Konkurencji, która uczestniczyła w spotkaniu, zwróciła uwagę członków MT na zasady konkurencji, wymieniając konkretne zagrożenia, których należy unikać w Radzie ds. „Należy omawiać ogólne trendy i poziomy cen, a wrażliwe informacje lub konkretne dane dotyczące kosztów firm nie mogą być wymieniane między sobą“, – podkreśliła przedstawicielka Rady Konkurencji.
Dr Irma Jankauskiene, przedstawicielka Państwowego Centrum Danych Rolniczych, po przedstawieniu ogólnego przeglądu rynku produktów spożywczych, wyjaśniła, jakie wskaźniki makroekonomiczne i sektorowe zostały wzięte pod uwagę przy analizie cen produktów w marcu.Powiedziała, że ceny detaliczne wielu produktów mlecznych, w szczególności serów fermentowanych, rosły w marcu w głównych litewskich sieciach supermarketów. Ceny serów wzrosły nie tylko na Litwie, ale także na Łotwie i w Niemczech. W przeciwieństwie do Litwy, cena mleka spożywczego na Łotwie spadła.
Zaobserwowano, że cena ekologicznego surowego mleka o naturalnej zawartości tłuszczu od litewskich producentów mleka bardzo niewiele różni się od mleka konwencjonalnego. Jednak krajowa cena sprzedaży ekologicznego mleka spożywczego w lutym 2025 r. była prawie o 20% wyższa niż cena konwencjonalnego mleka spożywczego.
Analiza cen w sektorze zbóż wskazuje, że ceny detaliczne produktów zbożowych w głównych litewskich sieciach supermarketów nie uległy znaczącym wahaniom na początku 2025 r. i wykazały niewielkie zmiany. Ceny ciemnego chleba i pałeczek nieznacznie wzrosły, podczas gdy ceny mąki pszennej premium i kaszy gryczanej spadły.
Radę Żywnościową interesowały również zmiany cen mięsa - wołowiny i wieprzowiny. W marcu tego roku, w porównaniu do lutego, cena szynki wołowej (bez kości) wzrosła o 4,33% w największych litewskich sieciach supermarketów, ale była o 5,57% tańsza niż w Polsce. Z kolei cena schabu wieprzowego (bez kości) na Litwie wzrosła o 1,02% w analizowanym okresie i była droższa niż w Polsce.
Podczas spotkania zauważono, że struktura cen detalicznych kaszy gryczanej i mleka jest zdominowana przez handlowców, podczas gdy w przypadku mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, największy udział ma producent surowca.
Członkowie MT, reprezentujący swoją część łańcucha żywnościowego, przedstawili różne sugestie i spostrzeżenia. Ponieważ każdy produkt jest nie tylko bardzo różny, ale także udział łańcucha w cenie jest różny, opinie były bardzo zróżnicowane.
„Chciałbym usłyszeć więcej konkretnych powodów. Być może w przyszłości handlowcy mogliby inwestować w energię, co mogłoby sprawić, że produkty byłyby tańsze w dłuższej perspektywie, ponieważ to zasoby ludzkie i energia są największymi czynnikami kosztotwórczymi dla handlowców, skomentował minister Hofman.
Ministerstwo Rolnictwa, poprzez utworzenie w tym roku Rady ds. Żywności, ma na celu szczegółową analizę wszystkich czynników wpływających na zmiany cen. Nacisk kładziony jest na analizę łańcucha żywnościowego, aby sprawdzić, czy istnieje rozsądny rozkład cen w całym łańcuchu żywnościowym. Członkowie MT – przedstawiciele decydentów, producentów, przetwórców, handlowców, środowisk akademickich i organizacji konsumenckich.
