V.Buivydas: konieczna jest zmiana kierunku wsparcia rolnictwa

Vytautas Buivydas.

Przed drugim posiedzeniem Rady ds. Żywności, Vytautas Buivydas, wiceprzewodniczący Litewskich Młodych Rolników i Młodzieży (LYYFY), podkreśla potrzebę fundamentalnego przeglądu priorytetów polityki rolnej i zasad dystrybucji funduszy Unii Europejskiej na Litwie.

Według Buivydasa, dzisiejsza sytuacja ujawnia fundamentalną nierównowagę: Na Litwie niektóre sektory rolnictwa, w szczególności uprawa zbóż, osiągnęły nadprodukcję; kraj produkuje 2– 3 razy więcej zboża niż jest potrzebne do konsumpcji krajowej. Jednocześnie produkcja innych podstawowych produktów żywnościowych, takich jak warzywa, owoce, jagody i zwierzęta gospodarskie, nie jest samowystarczalna, a niedobory są kompensowane przez import.

„Import nie oferuje konsumentom lepszej ceny i wiąże się z kwestiami jakości. To pokazuje, że obecny system nie jest zrównoważony" - podkreśla Buivydas.

Krytyczny problem: wsparcie dla nadprodukcji

Farmy zbożowe na Litwie otrzymują obecnie największą część dotacji unijnych. Oznacza to, że publiczne pieniądze są w dużej mierze wydawane na nadwyżki produkcji, które nie przyczyniają się bezpośrednio do bezpieczeństwa żywnościowego lub stabilności cen na rynku wewnętrznym.

V. Buivydas przedstawia jasną mapę drogową dla zmiany kierunku wsparcia, tak aby rolnictwo mogło realnie przyczynić się do bezpieczeństwa żywnościowego Litwy i dobrobytu konsumentów:

Podkreślając, że rolnictwo nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa żywnościowego i dobrobytu konsumentów.

Redystrybucja wsparcia: zmniejszenie zachęt do nadprodukcji i inwestowanie w produkcję brakujących, niezbędnych produktów spożywczych, takich jak warzywa, owoce, jagody, mięso i produkty mleczne.

Zachęcać do przetwórstwa: skupić nadwyżki zbóż na produkcji produktów o wyższej wartości dodanej poprzez wzmocnienie sektora hodowlanego.

Rozwój krótkich łańcuchów dostaw: zwiększenie udziału lokalnej produkcji w sektorze publicznym – szkoły, szpitale, zaopatrzenie wojska.

Zapewnienie krajowego bezpieczeństwa żywnościowego: nadanie priorytetu odpowiedniej produkcji podstawowych produktów i zaspokojenie potrzeb krajowych.

Zaproszenie do Rady Żywnościowej

„Nadszedł czas, aby odejść od nieefektywnego modelu wspierania nadwyżek produkcyjnych. Musimy skupić się na zrównoważonym, zorientowanym na rynek krajowy rozwoju rolnictwa, który nie tylko wzmocni bezpieczeństwo żywnościowe Litwy, ale także zapewni niższe ceny dla konsumentów" - podkreśla Vytautas Buivydas.

Žemės ūkio rūmai

Wideo