Ognisko afrykańskiego pomoru świń na fermie trzody chlewnej na Łotwie
W czwartek władze łotewskie potwierdziły wystąpienie ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w regionie Kurzeme w gminie Džūkste, w okręgu Tukums. W ostatnich latach większość ognisk ASF na Łotwie odnotowano w pobliżu granicy z Litwą w regionach Kurzeme i Zemgale, co oznacza, że obszary przygraniczne są nadal narażone na zwiększone ryzyko. Jest to pierwszy przypadek w tym roku, w którym niebezpieczna choroba wirusowa została wykryta w gospodarstwie trzody chlewnej. Ostatnie ognisko choroby u świń domowych w kraju odnotowano w październiku 2024 r.; w całym roku ASF został wprowadzony do 7 gospodarstw trzody chlewnej.
„Tylko wczoraj, podczas telekonferencji, rozmawialiśmy z prawie 300 litewskimi hodowcami o najskuteczniejszych sposobach ochrony ich gospodarstw przed wprowadzeniem wirusa. W Europie mamy również niepokojącą sytuację w zakresie rozprzestrzeniania się innych chorób zakaźnych zwierząt, które nie zostały wykryte na naszym kontynencie od wielu lat, a wczorajszy wybuch epidemii na Łotwie pokazuje, że musimy nadal zwracać równie dużą uwagę na walkę z afrykańskim pomorem świń, który nadal aktywnie krąży. Ten sygnał z naszego sąsiedniego kraju jest bardzo poważny i wymaga szczególnej uwagi ze strony hodowców trzody chlewnej. Patrząc na informacje zwrotne od litewskich rolników i ich zainteresowanie informacjami na temat stosowania środków ochrony gospodarstw, widzimy, że współpraca rośnie i mamy nadzieję, że pomoże to uchronić sektor hodowlany przed bardzo poważnymi stratami. Jesteśmy gotowi nadal doradzać i pomagać w ochronie litewskich gospodarstw rolnych", powiedziała Audronė Mikalauskienė, szefowa VMVT.
Podejrzenie choroby pojawiło się 7 maja, kiedy trzy z 36 świń w gospodarstwie wykazały typowe objawy ASF, w tym gorączkę, ospałość, brak apetytu i niebieskawe uszy. Eksperci weterynaryjni natychmiast pobrali próbki, a następnego dnia testy przeprowadzone w Łotewskim Krajowym Laboratorium Referencyjnym potwierdziły diagnozę ASF.
Władze łotewskie natychmiast podjęły wszelkie niezbędne środki. Wokół ogniska choroby ustanowiono strefy ochrony i nadzoru o szerokości 3 i 10 kilometrów, a gospodarstwo zostało poddane ubojowi zwierząt, zniszczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, dezynfekcji, ograniczeniom przemieszczania się i wzmocnionemu monitorowaniu. Pochodzenie infekcji jest obecnie uważane za nieznane.
HSE wzywa wszystkich hodowców trzody chlewnej, zarówno drobnych, jak i komercyjnych, do ścisłego przestrzegania wymogów bezpieczeństwa biologicznego: monitorowania swoich zwierząt przez cały czas i zwracania uwagi na nietypowe zmiany w ich zachowaniu lub zdrowiu. Nowo zakupione świnie powinny być trzymane przez pewien czas w izolacji i ściśle monitorowane. W przypadku zaobserwowania objawów choroby, chore zwierzęta powinny zostać oddzielone od zdrowych do czasu zidentyfikowania przyczyny choroby. Należy również unikać kontaktu z dzikimi zwierzętami, dezynfekować odzież roboczą, sprzęt i pojazdy, ograniczyć dostęp do gospodarstwa osobom nieupoważnionym oraz nie karmić świń odpadami żywnościowymi.
