Ceny sera i masła: czego możemy się spodziewać w najbliższej przyszłości?

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Czy kiedykolwiek pomyślałeś, że nawet zwykły kawałek sera lub masła na Twoim śniadaniowym stole odzwierciedla puls rynku mleczarskiego? Ser i masło to produkty codziennego użytku, które towarzyszą tysiącom litewskich rodzin: od kanapki na śniadanie lub pożywnej przekąski dla dzieci po przytulną kolację z rodziną. Ich smak i zalety można znaleźć nie tylko w codziennych potrawach, ale także w przepisach dla smakoszy – nadają się do sosów, zapiekanek, a nawet pomysłowych deserów. Oba są ważne nie tylko ze względu na swój smak, ale także wartość odżywczą – są bogate w białko, tłuszcz, wapń i inne korzystne substancje, które pomagają poprawić zdrowie i dodają energii każdego dnia.

Jest zatem naturalne, że wiele osób interesuje się tym, jak zmieniają się ceny tych produktów mlecznych – w końcu docierają one do każdego z nas na co dzień.

Według Centrum Danych Rolniczych (ADC), ceny hurtowe zarówno masła, jak i serów dojrzewających powinny nieznacznie spaść w nadchodzących miesiącach. Irma Jankauskiene, kierownik ds. informacji rynkowych i analiz ekonomicznych w ŽŪDC, wyjaśnia, co napędza te zmiany i jakich trendów należy się spodziewać w przyszłości.

Jakich cen masła powinienem się spodziewać?

W czerwcu masło (82% tłuszczu, opakowanie 170–200 g) na rynku hurtowym kosztowało 8,12 euro za kilogram (bez VAT), prawie 2% taniej niż miesiąc wcześniej.

Tymczasem cena detaliczna masła (z wyłączeniem marek własnych i cen promocyjnych) była w czerwcu nieco wyższa niż w maju, ale w lipcu już spadła (www.produktukainos.lt).

Jak zauważa I. Jankauskienė, czasami potrzeba trochę czasu, aby zmiany w hurtowych cenach produktów mlecznych przełożyły się na ceny detaliczne. Jednak w nadchodzących miesiącach, zgodnie z prognozami EAA, hurtowe ceny masła mogą nadal systematycznie spadać, a we wrześniu masło może wynosić około 7,50 euro/kg (bez VAT). Według eksperta, prawdopodobnie doprowadzi to również do spadku cen detalicznych.

Ceny sera również się zmieniają

Bezpośrednie ceny serów Tilsit i Gouda (bez VAT) również nieznacznie spadły w czerwcu w porównaniu do maja: Tilsit o 3,13% (do 6,51 EUR/kg) i Gouda o 1,63% (do 6,64 EUR/kg).

Na rynku detalicznym jednak tylko sery Tilsit wykazały spadek cen (cena z VAT spadła o 0,01 €/kg do 12,73 €/kg), podczas gdy sery Gouda wykazały wzrost o 0,56% (z VAT do 12,63 €/kg).

Przewiduje się, że cena hurtowa sera Tilsit osiągnie 6,40 EUR/kg we wrześniu, a sera Gouda około 6,57 EUR/kg.

Według I. Jankauskiene, gdy ceny hurtowe rosną, ceny detaliczne szybko je odzwierciedlają, ale gdy ceny spadają, proces ten wymaga czasu. Dopiero okaże się, czy spadek cen hurtowych sera znajdzie odzwierciedlenie na półkach supermarketów w najbliższej przyszłości.

Ile litewscy rolnicy dostają za swoje mleko?

W czerwcu cena mleka surowego (benchmarki) na Litwie* wyniosła 403,87 euro za tonę – nieco więcej niż w maju, ale i w tym przypadku przewiduje się stopniowy spadek ceny, która we wrześniu spadnie do 391,80 euro za tonę. (*Obliczenie średniej ważonej ceny skupu obejmuje wartość i ilość surowego mleka wyprodukowanego w litewskich zakładach mleczarskich do przetwarzania we własnym zakresie).

Dlaczego ceny się zmieniają i czego można się spodziewać w przyszłości?

Masło i ser są produktami zorientowanymi na eksport, więc ich ceny na Litwie zależą przede wszystkim od sytuacji na światowym rynku mleczarskim, który ostatnio odnotował spadek cen hurtowych. Krajowy popyt na produkty ma również wpływ, ale sezonowość i wynikający z niej wzrost podaży surowego mleka ma tendencję do obniżania cen surowego mleka, ale nie zawsze ma natychmiastowy wpływ na ceny gotowych produktów.

W dłuższej perspektywie na ceny produktów mleczarskich wpływa szeroki zakres czynników, takich jak warunki klimatyczne, geopolityka, globalna podaż i popyt, ceny paliw i pasz oraz decyzje polityczne (np. cła w USA).

Wideo