Eksperci: Litwa jest wyjątkowa pod względem znacznego ograniczenia spożycia alkoholu
Litwa była w stanie zmniejszyć spożycie alkoholu w rekordowym czasie, po wdrożeniu zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby zmniejszyć spożycie alkoholu w ostatnich latach, podkreślają zarówno zagraniczni, jak i litewscy eksperci.
Według nich, Litwa jest pod tym względem wyjątkowym krajem – dzięki wdrożeniu zaleceń WHO, średnia długość życia ludzi zaczęła rosnąć w ostatnich latach, a liczba przypadków zatrucia alkoholem zmniejszyła się o połowę.
>Maria Neufeld (Maria Noufeld), ekspert ds. alkoholu w Regionalnym Biurze WHO dla Europy, mówi, że Litwa jest wyjątkowym krajem ze względu na politykę kontroli alkoholu, którą wdrożyła i nadal wdraża, ponieważ wdrożyła zalecenia WHO dotyczące zwiększenia opodatkowania alkoholu, zmniejszenia jego dostępności i zakazu lub ograniczenia reklamy napojów spirytusowych w rekordowym czasie wśród wszystkich krajów członkowskich WHO.
„One (wdrożone rekomendacje – BNS) miały bardzo znaczący wpływ“, – przedstawiciel WHO powiedział na konferencji prasowej w Sejmie w środę.
.
„Spożycie alkoholu spadło o kilka litrów (per capita – BNS). Uratowano tysiące istnień ludzkich. Miliony euro zostały zaoszczędzone lub zebrane (dla budżetu – BNS) dzięki zwiększonym podatkom“, – dodała pani Neufeld.
Litwa jest interesującym studium przypadku pod względem sposobu wdrożenia zaleceń WHO i ich skutków, powiedziała.Ekspertka stwierdziła jednak, że spożycie alkoholi wysokoprocentowych w tym kraju jest nadal wyższe niż średnia UE: "Spożycie alkoholu na Litwie jest nadal nieco wyższe niż średnia UE. Jest więc miejsce na poprawę, ale sprawy idą w dobrym kierunku.
Według Jurgena Rehma, przewodniczącego Grupy Roboczej ds. Polityki Alkoholowej Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), proaktywna kampania Litwy na rzecz ograniczenia spożycia alkoholu doprowadziła do wzrostu średniej długości życia i zmniejszenia liczby przyjęć do szpitali z powodu spożycia alkoholu.
Powiedział, że zakaz reklamy alkoholu na Litwie doprowadził do podwojenia liczby zatruć.
„Już w pierwszym roku, potem to się utrzymało. Tak więc środek zadziałał. Młodzi ludzie nie otrzymują już codziennych wiadomości w mediach społecznościowych nakłaniających ich do picia alkoholu", wyjaśnił Rehmas.
Mindaugas Štelemėkas, szef Instytutu Badań nad Zdrowiem na Litewskim Uniwersytecie Nauk o Zdrowiu, wskazał, że od 2008 r. odnotowano 10 przypadków, w których podjęto różne środki w celu ograniczenia dostępności alkoholu.
.
„Były okresy, w których poświęcano mniej uwagi, ale były też okresy, w których wdrażano bardzo zdecydowane środki", powiedział badacz na konferencji prasowej.
Zidentyfikował wzrost podatku akcyzowego w 2017 r. jako jeden z takich środków.
„Z naukowego punktu widzenia był to absolutnie wyjątkowy przypadek do przeprowadzenia zarówno badań, jak i oceny, ponieważ nie była to niewielka podwyżka akcyzy, ale raczej znacząca, która może mieć zarówno długoterminowe korzyści, jak i natychmiastowe skutki już w przyszłym roku. Sam ten środek zmniejszył ogólną śmiertelność o 1,4 tys. zgonów w ciągu jednego roku" - powiedział Štelemėkas.
W 2017 r. akcyza na piwo wzrosła o 112%, na wino o 111%, na produkty pośrednie o 93%, a na napoje spirytusowe o 23%. Podatek akcyzowy jest ustalany na trzy lata, aby dać firmom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.
W 2018 r. zakazano reklamy alkoholu, ograniczono jego spożycie do osób powyżej 20. roku życia, skrócono godziny sprzedaży, a w niedziele alkohol jest dostępny do godziny 15.00.
