Biovela-Utenos mėsa UAB przetransportowała zakażone mięso na Łotwę. VMVT nie spieszy się z podjęciem środków egzekucyjnych

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

4 marca br. System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) Państwowego Urzędu ds. Żywności i Weterynarii (SVVO) poinformował o wykryciu patogennych mikroorganizmów Salmonella spp. Okazało się, że producent UAB „Biovela-Utenos mėsa“.

FVO nie rozwinęło zbytnio tej sytuacji. Przedstawiciel organu wskazał, że ostrzeżenie RASFF pojawiło się po tym, jak łotewskie władze wykryły niebezpieczny produkt podczas kontroli rynku.

„Informacje zostały przekazane do Ministerstwa Zdrowia, dochodzenie jest w toku“, – specjalista z Ministerstwa Zdrowia nie przebierał w słowach.

Jak długo potrwa dochodzenie, MoVT nie mógł powiedzieć, ponieważ jest to związane z zakresem samego dochodzenia.

Żadne dalsze szczegóły dotyczące skażonych produktów nie zostały ujawnione przez UAB „Biovela-Utenos mėsa“

.

Na pytanie o ilość produktów, które trafiły na Łotwę, Inga Stepanauskaitė-Miškunec, Corporate Brand Project Manager, odpowiedziała, że ilość surowców dostarczanych do konkretnego klienta jest określona w umowach między dostawcą a klientem i nie jest publicznie ujawniana.

„Chciałbym zapewnić, że w celu zagwarantowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa produktów, laboratorium naszej firmy stale przeprowadza kompleksowe testy jakości i bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo żywności jest jednym z najważniejszych priorytetów UAB „Biovela-Utenos mėsa“, dlatego wszelkie potencjalne zagrożenia są natychmiast zgłaszane zarówno właściwym organom, jak i konsumentom, – zapewniła I. Stepanauskaitė-Miškunec. Dodała, że firma ściśle współpracuje z Ministerstwem Zdrowia i Ochrony Konsumentów, aby zapewnić jak najszybsze usunięcie niebezpiecznych produktów z rynku.

Komentując ten konkretny przypadek, Kierownik Projektu Marki Korporacyjnej zauważył, że wszystkie niezbędne działania zostały również podjęte natychmiast.

„Firma przestrzega najwyższych standardów i zawsze priorytetowo traktuje bezpieczeństwo swoich konsumentów“, – podkreśliła I. Stepanauskaitė-Miskunec.

.

Przedstawiciel „Biovela-Utenos mėsa“ oświadczył, że niebezpieczne produkty nie trafiły na rynek litewski.

FVO może nałożyć na firmę odpowiedzialność administracyjną, ograniczenia operacyjne, środki ograniczające rynek itp. w następstwie dochodzenia i w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów.

Co ciekawe, tylko w 2024 r. firma ta została poddana 6 kontrolom pod kątem niebezpiecznych produktów dystrybuowanych na rynku. Obejmowały one ocenę przyczyn, dystrybucji i technologii produkcji niebezpiecznego produktu.

Mikroorganizmy chorobotwórcze, takie jak Salmonella spp, które zostały wykryte w świeżym mielonym mięsie wieprzowym, mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, takie jak salmonelloza. Częstość występowania tej infekcji bakteryjnej na Litwie jest dość wysoka. Szacuje się, że na 100 000 mieszkańców przypada 66 przypadków. Około połowa przypadków dotyczy dzieci, choć najbardziej podatne są niemowlęta i osoby powyżej 60 roku życia.

Objawy salmonellozy pojawiają się zwykle w ciągu 8 do 72 godzin od wniknięcia bakterii do organizmu. Większość zdrowych osób pokonuje infekcję w ciągu kilku dni bez specjalnego leczenia. Niestety, u osób z grupy ryzyka choroba może prowadzić do niezwykle niebezpiecznych powikłań.

Wideo