Jak zrobić kandyzowaną dynię. Przepis
Dynia kandyzowana to łatwy w przygotowaniu domowy słodki przysmak, znany również jako "wytrawny dżem". A tak naprawdę to danie to kandyzowane owoce i warzywa przedstawione w suchej formie. Oprócz pomarańczy i jabłek, do przygotowania kandyzowanych owoców można wykorzystać warzywa, dynie i inne. Dynia jest prawdopodobnie najlepszym materiałem pod tym względem: jasny pomarańczowy kolor, z gęstym, naturalnie słonym miąższem. Po ugotowaniu w syropie dynia staje się jak egzotyczny owoc. A jeśli dodać do syropu soki cytrusowe i przyprawy, dynia przestaje być warzywem, a jej smak staje się nie do poznania słodki, jasny i bogaty.
Jakie są zalety i korzyści zdrowotne kandyzowanej dyni? Pomimo wysokiej zawartości dodanych cukrów, danie zachowuje błonnik roślinny i żywe witaminy ważne dla trawienia po ugotowaniu. Kandyzowana dynia jest bogata w żelazo i karoten oraz dostarcza naszemu organizmowi pektyny, która oczyszcza naczynia krwionośne i bierze udział w produkcji krwi. Oczywiście owoce kandyzowane nie są konkurencją dla świeżych owoców, ale raczej dodatkiem do zdrowej diety, ponieważ o wiele zdrowiej jest je podjadać niż czekoladę czy słodycze. Nie należy jednak przejadać się kandyzowanymi owocami: 50 gramów dziennie to zdrowa ilość.
Przepis na kandyzowaną dynię przepis
Do przygotowania kandyzowanej dyni potrzebne będą następujące składniki:
• dynia – około 2-3 kg,
• Cukier – ok. 1 kg,
• Cynamon – do smaku, lub 1 laska,
• Pomarańcza - 1 sztuka,
• Cukier puder – 10-30 g.
1. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
2. Umieść kostki dyni w pustym rondlu bez wody i zasyp cukrem. Pozostawić na noc, aby dynia puściła soki, które po zmieszaniu z cukrem zamienią się w syrop.
3. Gdy cukier się rozpuści, a syrop oddzieli, odcedź płyn do osobnego pojemnika. Umieść syrop na ogniu. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Obierz górną warstwę skórki pomarańczowej (bez jaśniejszej warstwy skórki poniżej pomarańczy). Najlepiej jest zalać skórkę wrzątkiem przed starciem, aby usunąć gorycz. Dodaj startą skórkę pomarańczową do pojemnika z syropem dyniowym. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać laskę cynamonu. Wymieszaj wszystko z gorącym syropem. Niektórzy używają cukru waniliowego zamiast cynamonu, cytryny lub startego imbiru zamiast pomarańczy. Kwas cytrynowy sprawia, że kandyzowane owoce lepiej zachowują kolor i są bardziej przezroczyste. A sok pomarańczowy nada im wyjątkowego smaku.
5. Gdy syrop i wymieszane w nim dodatki są jeszcze gorące, należy zalać nim kostki dyni w garnku. Pozostaw kostki dyni w rondlu na 12-24 godzin.
.
6. Po upływie określonego czasu umieść kostki z syropem w rondlu na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut. Ważne jest, aby kostki pozostały twarde w tym czasie, aby nie zmiękły podczas gotowania. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, aż syrop ostygnie. Odcedź schłodzony syrop do osobnego pojemnika.
7. Weź patelnię lub blachę do pieczenia. Wyłóż dno pergaminem lub podobnym papierem do pieczenia. Umieść kostki dyni na papierze (kostki można spryskać bezzapachowym olejem roślinnym przed suszeniem; zapobiegnie to ich przywieraniu do patelni lub blachy do pieczenia i sprawi, że będą bardziej błyszczące).
8. Umieść kostki na patelni w piekarniku i susz je w piekarniku w temperaturze 50-80 stopni Celsjusza w trybie konwekcyjnym przez 3-6 godzin. Można to zrobić bez konwekcji, ale nie należy zamykać drzwiczek piekarnika do końca podczas suszenia. Im dłuższy czas suszenia, tym twardsze będą kandyzowane owoce. Niektórzy suszą bez piekarnika, po prostu w temperaturze pokojowej przez 3 dni w ciemnym miejscu, od czasu do czasu obracając.
Po wysuszeniu posyp cukrem pudrem przygotowane cukierki dyniowe. Zapobiegnie to sklejaniu się kandyzowanej dyni podczas przechowywania w słoiku.
Jeśli kandyzowana fasola nie zostanie całkowicie wysuszona, zepsuje się szybciej podczas przechowywania. Nie jest jednak konieczne przesuszanie ich do stanu pomarszczonych chipsów. Idealna kandyzowana papryka nie uwalnia wilgoci, ale kurczy się pod naciskiem palców.
Jak przechowywać kandyzowaną dynię
Dynię kandyzowaną najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Co prawda nie należy ich od razu wkładać do słoika, ale można je swobodnie włożyć po 2 dniach, wykładając papierem do pieczenia. Będą przechowywane przez co najmniej rok, jeśli dzieci nie zjedzą ich potajemnie do tego czasu.
