FAO: Ceny żywności na rynku międzynarodowym spadają trzeci miesiąc z rzędu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen pięciu grup zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru na rynku światowym, spadł o 1,2% w listopadzie, poinformowała organizacja w piątek.
Spadek średnich cen odnotowano trzeci miesiąc z rzędu, a listopad osiągnął nowy najniższy poziom w tym roku.
Ceny cukru spadły o 5,9%, pozostając na najniższym poziomie od grudnia 2020 r., przy prognozach solidnej podaży w bieżącym sezonie.
Indeks cen nabiału spadł o 3,1%, osiągając najniższy poziom od września 2024 r., a ceny wszystkich głównych produktów spadły w ciągu miesiąca.
Ceny olejów owocowych spadły o 2,6%, przy czym spadki cen olejów palmowego, rzepakowego i słonecznikowego z nadwyżką zrekompensowały niewielki wzrost cen oleju sojowego.
Wskaźnik cen mięsa spadł najmniej, bo o 0,8%, w dalszym ciągu pod wpływem spadku cen wieprzowiny i drobiu.
W międzyczasie ceny zbóż wzrosły średnio o 1,8%, po spadku w poprzednich sześciu miesiącach, przy czym pszenica zyskała na wartości o 2,5% w ciągu miesiąca, w związku z obawami o zwiększone zainteresowanie Chin amerykańskimi zbożami, zniszczeniem części rosyjskich zbiorów przez niekorzystną pogodę i trwającymi działaniami wojennymi na Morzu Czarnym.
Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne po pewnym czasie, w zależności od uczciwej konkurencji między handlowcami i administracyjnego stosowania kontroli cen.