Meksykańskie kebaby - fachitas: dlaczego świat się w nich zakochał?

Vištienos fachitos

W miarę jak pogoda nieuchronnie staje się chłodniejsza, lato będzie tylko ciepłym wspomnieniem. Nie zabraknie nam jednak ciepła, gdy skosztujemy przysmaków z dalekiego Meksyku, gdzie lato trwa praktycznie przez cały rok. O kuchni opowiada Vytaras Radzevičius, znany ekspert kulinarny i podróżnik, który sam spędził kilka tygodni podróżując po tym egzotycznym kraju.

„Kuchnia meksykańska to prawdziwa kwestia smaku i punkt odniesienia, z ogromną różnorodnością smaków: chilli, kminek, kolendra, czosnek, cebula, świeże zioła, warzywa, owoce cytrusowe. Do tego salsa i sosy mole, szeroki wybór, od tacos, quesadillas i innych przekąsek po enchiladas, tamales i inne bogate dania. Nie bez powodu kuchnia meksykańska ma duży wpływ na gastronomię na całym świecie" - mówi V. Radzevičius.

Głównymi cechami kuchni meksykańskiej są pikantność, smaki cytrusowe i zioła. Ta kombinacja jest najbardziej widoczna w potrawach takich jak tacos, quesadillas, guacamole, enchiladas i fachitos – z których wszystkie są nie do pomyślenia bez chili, kolendry, kminku, oregano, czosnku i cebuli.

.

Niesamowita obfitość przypraw
Podróżnik, który sam był w Meksyku mówi, że jedzenie w tym kraju jest – niezwykle zróżnicowane. Mówi także, że podczas swojej podróży po tym środkowoamerykańskim kraju miał wiele przyjemnych doświadczeń gastronomicznych. Zjadłem niezwykle dużą ilość fasoli i kukurydzy, w różnych formach, od potraw, przez sosy, po mąkę. Oczywiście doświadczyłem też wielu pikantnych doznań, czasem nawet do łez i łapania powietrza – wydawało się wtedy, że nawet plomby w moich zębach topią się od gorąca“, – żartuje Radzevičius.

Zapytany o to, czy przeciętnego Litwina zaskoczą meksykańskie zwyczaje żywieniowe, wskazuje na kilka kluczowych różnic: „Stół jest zastawiony wieloma potrawami, a wiele rzeczy można zjeść po prostu rękami, biorąc je z talerza– tutaj dominuje kultura przekąsek. Jedzenie, ogólnie rzecz biorąc, jest kaloryczne, sycące, więc wielu Meksykanów ma moją budowę. Jednak najbardziej zaskakującą rzeczą dla litewskiego podróżnika byłaby prawdopodobnie obfitość sklepów z astroturfem.

Niezwykle proste, ale pyszne – fachitos: przepis dla każdego

Dla tych, którzy chcą spróbować przysmaków kuchni meksykańskiej, podróżnik i ekspert kulinarny V. Radzevičius proponuje przygotowanie prostych, ale wyjątkowo smacznych fachitos. Niektórym mogą one przypominać kebaby, które są bardzo popularne na Litwie. Co ciekawe, to danie można dowolnie łączyć. Proponuję spróbować fachitas z kurczaka z papryką i cebulą, które idealnie wpasują się w Twój gust. Ale można też wybrać inne mięso zamiast kurczaka, – radzi  V. Radzevičius.

Do fachitas z kurczaka będziesz potrzebować:
500 g świeżych filetów z piersi kurczaka;
1 czerwona papryka;
1 żółta papryka;
1 zielona papryka;
1 duża czerwona cebula;
2 ząbki czosnku (posiekane);
2 łyżki. oliwy z oliwek;
1 łyżka kminu rzymskiego;
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku;
1 łyżka. 1 łyżka chili w proszku;
Sok z 1 limonki;
miękkie tortille (z mąki pszennej lub kukurydzianej);
szczypta soli i pieprzu;
Guacamole, sos salsa, śmietana, ser, kolendra i inne przyprawy do smaku.


W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, wędzoną paprykę i chili w proszku, sok z limonki, sól i pieprz. Pokrój piersi kurczaka w paski i dodaj je do przygotowanej marynaty. Marynować paski kurczaka w tej mieszance przez co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej przez całą noc w lodówce. Rozgrzej dużą patelnię lub grill i smaż zamarynowane paski kurczaka na dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią - około 5-7 minut. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok. Pokrój paprykę i cebulę w cienkie paski. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż paprykę i cebulę, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane, co również zajmie 5-7 minut.

Umieść kurczaka z powrotem na patelni z warzywami, wymieszaj i lekko podgrzej. Podgrzej tortille oddzielnie. Każdy może przygotować własną fachitę, dodając mieszankę kurczaka i warzyw do tortilli i doprawiając ją ulubionymi dodatkami: guacamole, sosem salsa, kwaśną śmietaną, serem lub kolendrą.

Wesołych Świąt Wielkanocnych!
 

>

Wideo