Kolejne ognisko ASF - przenoszenie choroby podczas zbiorów
Kolejne ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) zostało potwierdzone w weekend w gospodarstwie z ośmioma świniami w powiecie Lazdijai w gminie Budwiecis. Kilka tygodni temu odnotowano również ognisko ASF w małym gospodarstwie trzody chlewnej oddalonym o zaledwie trzy kilometry. VMVT ostrzega, że zarażenie niebezpieczną chorobą prawdopodobnie nastąpiło w gospodarstwie bez przestrzegania wymogów bezpieczeństwa biologicznego.
Hodowca podejrzewał chorobę po zauważeniu nietypowych zmian w stanie zdrowia świni (utrata apetytu, czerwone plamy na skórze łopatek) i natychmiast poinformował prywatnego lekarza weterynarii, który po ocenie stanu klinicznego zwierzęcia poinformował VMVT. W podejrzanym miejscu państwowy lekarz weterynarii Lazdijai pobrał próbki i dostarczył je do Narodowego Instytutu Oceny Ryzyka Żywności i Weterynarii w celu przeprowadzenia badań, które potwierdziły obecność ASF.
Likwidacja zakażonej hodowli świń rozpoczęła się natychmiast: świnie są usuwane, pomieszczenia są czyszczone i dezynfekowane. Wokół gospodarstwa ustanowiono 3-kilometrową strefę ochronną i 10-kilometrową strefę nadzoru, gdzie hodowcy świń będą odwiedzani przez inspektorów weterynaryjnych, a ich świnie zostaną ponownie zadeklarowane.
„W tym roku zaobserwowaliśmy znaczny wzrost rozprzestrzeniania się ACM u dzików, a wiele zarażonych dzikich zwierząt znaleziono również w regionie Lazdijai. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że wprowadzenie ASF do gospodarstwa było spowodowane nieostrożnością i nieprzestrzeganiem środków bezpieczeństwa biologicznego, najprawdopodobniej poprzez karmienie świń niegotowaną paszą. Zakażone gospodarstwo otoczone jest polami kukurydzy, na których mogły być obecne dziki zakażone wirusem ASF, a wirus mógł zostać łatwo przeniesiony wraz ze zebranymi plonami. Październik nie jest typowym miesiącem do wykrywania ASF na fermach trzody chlewnej, ale ostatnie ogniska choroby tylko potwierdzają, że najmniejszy błąd może łatwo doprowadzić do przeniesienia wirusa. Hodowcy świń nie mogą wchodzić do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, w tej samej odzieży i obuwiu po powrocie z prac polowych lub leśnych; muszą je zmienić. Zachęcamy do skonsultowania się z nami, jeśli nadal masz pytania dotyczące sposobu ochrony gospodarstwa przed wirusem – regionalni inspektorzy VMVT zawsze będą dostępni, aby udzielić szczegółowych porad i wskazówek. A jeśli zauważysz nawet najmniejsze objawy choroby – nie wahaj się poinformować o tym swojego lekarza weterynarii lub VMVT“, – skomentował zastępca dyrektora VMVT, Paulius Bušauskas.
.
Wymogi bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach trzody chlewnej muszą być spełnione z najwyższą odpowiedzialnością, jeśli chcemy uniknąć rozprzestrzeniania się ASF i jeszcze większych strat.
Przypominamy o głównych wymaganiach dla hodowców trzody chlewnej:
- karmienie świń odpadami żywnościowymi jest zabronione;
- należy trzymać świnie oddzielnie od innych zwierząt trzymanych w domu;
- w gospodarstwie i wokół niego muszą być zainstalowane środki kontroli owadów, gryzoni i innych wektorów; przy wejściach i wyjściach z gospodarstwa muszą być stosowane odpowiednie środki dezynfekujące;
- Osoby wchodzące do gospodarstwa, w którym świnie są trzymane na własny użytek, muszą zmienić ubranie i obuwie, dezynfekować ręce przez cały czas i przestrzegać higieny osobistej, i muszą zrobić to samo opuszczając gospodarstwo; .
- żadne nieupoważnione osoby nie powinny mieć wstępu na teren gospodarstwa, w którym trzymane są świnie . .