Za wykroczenia związane z wędzonymi rybami grozi wysoka grzywna

VMVT nuotr.

Państwowa Służba Żywności i Weterynarii (VVVT) rozpoczęła nieplanowaną inspekcję w Sventoji przy ulicy Kopų, aby zbadać podejrzenia, że ryby są wędzone w niehigienicznych warunkach i prawdopodobnie nielegalnie sprzedawane. Podczas kontroli inspektorzy stwierdzili, że sprzedawca wędzonych ryb Ž. C. nie zarejestrował tej działalności w VMVT i przechowywał wędzone ryby w nieodpowiednich warunkach, co mogło sprawić, że produkt był niebezpieczny do spożycia.

Choć osoba ta została zakazana przez VMVT za nielegalną działalność i ukarana grzywną w wysokości 195 euro w sezonie letnim, nadal nie zarejestrowała swojej działalności w VMVT i kontynuowała nielegalny handel wędzonymi rybami. Ponowna kontrola przeprowadzona przez funkcjonariuszy policji gospodarczej ze Wspólnego Centrum Operacyjnego wykazała, że Ž. C. nie zastosował się do wcześniejszych wymogów inspektorów VMVT i nie usunął niektórych uchybień, takich jak przechowywanie wędzonych i schłodzonych ryb na otwartej ladzie zamiast w lodówce bez zabezpieczenia ich przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami, i nadal prowadził nielegalny handel rybami. W wyniku powtarzających się naruszeń Ž. C. został ukarany surowszą grzywną w wysokości 1 040 euro.

Tylko w sezonie letnim, kiedy handel wędzonymi rybami jest bardzo popularny wśród wczasowiczów i lokalnych mieszkańców, inspektorzy VMVT w regionie Kłajpedy skontrolowali 14 miejsc handlu rybami i produktami rybnymi; w 4 z nich odnotowali naruszenia: od złej higieny pracowników, naruszenia warunków przechowywania produktów po brak etykiet cenowych, a nie wszyscy handlowcy dostarczyli inspektorom świadectwo kontroli termometru i protokół badania wody pitnej. Za stwierdzone naruszenia nałożono na nich kary administracyjne.

FVO przypomina, że produkty rybne są jednymi z najbardziej łatwo psujących się produktów i mogą powodować problemy zdrowotne, jeśli są przechowywane w niewłaściwych warunkach, dlatego bardzo ważne jest zapewnienie ścisłej zgodności z wymogami przy wprowadzaniu tych produktów do obrotu.   

>

Co konsumenci powinni wiedzieć, jeśli chcą kupować wysokiej jakości wędzone ryby?

Ryba jest produktem łatwo psującym się, wrażliwym na warunki i czas przechowywania. Ryby mogą powodować zatrucia pokarmowe, jeśli są przechowywane w niewłaściwych warunkach. Dlatego to sami kupujący powinni zachować czujność i unikać kupowania ryb od przypadkowych sprzedawców.

Świeżo wędzona ryba ma złocisty kolor i czystą, suchą powierzchnię. Brzuch całej ryby jest nieuszkodzony, a mięśnie szaro-żółte, jędrne, lekko rozpadające się po przecięciu. Zapach tych ryb jest przyjemny i charakterystyczny dla produktów wędzonych.

Powierzchnia ryb wędzonych jest wilgotna, o bladozłotym lub szarawym kolorze, brzuch jest zwiotczały, czasami rozdarty, mięso jest zwiotczałe, a zapach nieprzyjemny.

Powierzchnia ryb wędzonych na gorąco ma kolor od jasnozłotego do brązowego. Tekstura jest delikatna, soczysta, może być sucha, krucha i ma przyjemny zapach.

Powierzchnia ryby jest wilgotna, lepka, o ostrym lub pleśniowym zapachu, brzuch jest zwiotczały lub pęknięty, jelita wykazują oznaki rozkładu, mięśnie są zwiotczałe, a mięso jest zjełczałe.

VMVT

Wideo