FAO: Światowe ceny żywności spadły w lutym siódmy miesiąc z rzędu
Światowe ceny żywności spadły w lutym siódmy miesiąc z rzędu, ponieważ spadające ceny zbóż odbiły się na droższym cukrze i mięsie, podała w piątek Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
 Agencja Narodów Zjednoczonych (ONZ) podała, że jej indeks cen żywności spadł o 0,7 procent w lutym i był o 10,5 procent niższy niż rok temu. Indeks FAO mierzy ceny rynkowe towarów, a dotarcie do półek supermarketów może zająć trochę czasu. Odzwierciedla on tylko ułamek ceny gotowych produktów przetworzonych.
Organizacja podała, że ceny samych zbóż spadły o 5% w lutym, co oznacza spadek o 22,4% w porównaniu do lutego ubiegłego roku. Według FAO przyczyniła się do tego kukurydza, ponieważ spodziewane są duże zbiory w Ameryce Południowej, a Ukraina oferuje konkurencyjne ceny. Pszenica spadła z powodu silniejszego eksportu z Rosji, a ceny ryżu również spadły. Obfite zbiory w Ameryce Południowej obniżyły również ceny oleju roślinnego.