Światowe ceny żywności osiągają 6-miesięczny szczyt - FAO

Asociatyvi nuotr.

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który w kwietniu wyniósł 119,3, wzrósł w maju o 0,9% do 120,4, najwyższego poziomu od sześciu miesięcy.

Raport organizacji pokazuje, że ceny zbóż podskoczyły o 6,3%, rosnąc drugi miesiąc z rzędu i osiągając najwyższy poziom od czterech miesięcy, ponieważ globalne ceny eksportowe wszystkich głównych zbóż wzrosły, a pszenica wzrosła najbardziej.

Ponadto, ceny nabiału wzrosły o 1,8 procent do najwyższego poziomu od trzynastu miesięcy, według „Trading Economics“.

Z drugiej strony, oleje roślinne spadły o 2,4%, ponieważ spadek cen oleju palmowego z nawiązką zrównoważył wzrost cen soi, rzepaku i oleju słonecznikowego.

Ceny mięsa spadły o 0,2%, ponieważ międzynarodowe ceny drobiu i wołowiny spadły, podczas gdy ceny wieprzowiny i baraniny wzrosły.

Ceny cukru również spadły o 7,5%, spadając trzeci miesiąc z rzędu i osiągając najniższy poziom od stycznia 2023 r., głównie ze względu na dobry początek nowego sezonu zbiorów w Brazylii, wspierany przez korzystne warunki pogodowe.

Światowy indeks cen żywności FAO (WFPPI) pokazuje zmiany cen na rynkach międzynarodowych dla pięciu grup żywności: zbóż, mięsa, produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wideo